خبر تازه

جنجال انتخابات افغانستان؛ نتیجه نهایی ‘سه تا چهار روز دیگر’ اعلام می‌شود

افغانستان
کمیسیون انتخابات افغانستان گفته که با حضور ناظران تیم شکایت انتخاباتی و نامزدها بررسی ویژه انجام شده است

کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد که روند بررسی ویژه آرای مورد مناقشه پایان یافته و نتیجه نهایی انتخاباتی که حدود چهار و نیم ماه قبل برگزار شد، قرار است تا چهار روز آینده اعلام شود.

این کمیسیون با انتشار بیانیه‌ای گفته است که روند بازشماری مجدد بخشی از آرا در ولایت‌های بدخشان، تخار، سرپل، فاریاب، غزنی، ننگرهار، هلمند، قندهار و کابل با حضور ناظران کمیسیون شکایت‌های انتخاباتی و تیم‌های انتخاباتی پایان یافته است.

این نهاد افزوده که بررسی ویژه ۱۳۷ هزار رای مورد مناقشه و ۱۰۲ هزار رای “خارج از زمان” و همچنین بازرسی ۲۹۸ محل “مطابق به اصول” اجرا شده است.

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان از اجرایی شدن تصمیم‌های کمیسیون شکایت‌های انتخاباتی خبر داده و افزوده که نتایج به‌دست‌آمده وارد سیستم مرکزی شده و با ختم این روند نتایج نهایی انتخابات اعلام خواهد شد.

عبدالعزیز ابراهیمی، یکی از سخنگویان کمیسیون انتخابات به بی‌بی‌سی گفت که این کار در مدت سه الی چهار روز آینده انجام خواهد شد.

غنی و عبدالله
عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی نامزدان پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری هستند

نتیجه بازشماری و بررسی ویژه

وجود بیشتر از ۱۰۲ هزار رای ثبت شده در “خارج از زمان”: بر اساس طرزالعمل کمیسیون انتخابات، آرایی که قبل از ساعت ۷ صبح و ۵ عصر در روز انتخابات به صندو‌ق‌ها انداخته شده‌اند، یکی از موضوعات جنجالی بود. کمیسیون شکایت انتخاباتی در مورد ۱۰۲ هزار رای تصمیم به بررسی نمونه‌ای گرفته بود و براساس اعلام این کمیسیون پانزده درصد این آرا که شامل ۱۱۰۳محل می‌شود به بررسی ویژه می‌رود و اگر ۶۵ درصد این نمونه دارای معلومات بیومتریک، ژورنال (گزارش روز رای دهی) و ورق نتیجه کاغذی بود، همه آرا معتبر و در غیر آن همه ۱۰۲ هزار رای باطل می‌گردد.

بخشی دیگر از آرا که تیم “ثبات و همگرایی” بر آن اعتراض دارد، شامل ۱۳۷ هزار رای قرنطین‌شده است که به گفته آنان بدون اطلاع تیم‌های انتخاباتی وارد محاسبه نهایی و آرای معتبر شده است.

کمیسیون شکایات انتخاباتی در مورد نیز تصمیم گرفته بود که برای تعیین سرنوشت ۱۳۷ هزار آرای مشکوک، ده درصد این آرا که شامل ۳۰۹ محل می‌شود، به تفتیش ویژه برود، اگر ۶۵ درصد این آرای نمونه‌ای دارای معلومات بیومتریک، ژورنال (گزارش از روند رایدهی) و ورق نتیجه کاغذی بودند، همه آرا معتبر شناخته می‌شود و در غیر آن همه ۱۳۷ هزار رای به تفتیش ویژه رفته و آرایی که این معیار را داشته معتبر و آرای بدون این معیارها، باطل خواهند شد.

حبیب رحمان ننگ، رئیس دبیرخانه کمیسیون انتخابات افغانستان به بی‌بی‌سی گفت که براساس بررسی آنان ۶۵ درصد از آرای ۱۰۲ هزار و ۱۳۷ هزار همه معتبر بوده‌اند.

او گفت که مشخص کردن برنده و بازنده انتخابات از صلاحیت اعضای کمیسیون انتخابات است.

انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان – ۱۳۹۸

نتایج ابتدایی

نامزدهامیزان رای
محمد اشرف غنی%۵۰.۶۴
عبدالله عبدالله%۳۹.۵۲
گلبدین حکمتیار%۳.۸۵
رحمت الله نبیل%۱.۸۶
فرامرز تمنا%۰.۹۹
سید نورالله جلیلی%۰.۸۵
عبداللطیف پدرام%۰.۶۹
عنایت الله حفیظ%۰.۶۲
محمد حکیم تورسن%۰.۳۶
احمد ولی مسعود%۰.۲۲
محمد شهاب حکیمی%۰.۱۸
غلام فاروق نجرابی%۰.۰۹
نور رحمان لیوال%۰.۰۵

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم میزان/مهر ۱۳۹۸ برگزار شدمنبع: کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان

بنابر نتایج ابتدایی انتخابات افغانستان، محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری کنونی با کسب ۹۲۳ هزار و ۸۶۸ رای (۵۰/۶۴ درصد) بیشترین آرا را به دست آورده است.

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی با گرفتن ۷۲۰ هزار و ۹۹۰ رای (۳۹/۵۲ درصد) در جایگاه دوم قرار گرفته است.

بر اساس تقویم، نتایج ابتدایی انتخابات باید ۲۷ میزان/مهر و نتایج نهایی هم تا ۲۰ روز بعد در شانزدهم ماه عقرب/ آبان اعلام می‌شد، اما با گذشته بیشتر از سه ماه از زمان مشخص شده، نتایج نهایی تاکنون اعلام نشده است.

افغانستان
انتخابات افغانستان ششم میزان/ مهر برگزار شده بود

“هشدار تشکیل حکومت موازی”

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان نیز امروز در واکنش به اقدامات و تصمیم‌های کمیسیون انتخابات گفت که تیم او تنها “نتیجه شفاف و مشروع” را خواهد پذیرفت. ستاد آقای عبدالله بر این باور است که روند کنونی شفاف نیست.

در همین حال شماری از شخصیت‌ها و احزاب سیاسی حامی تیم “ثبات و همگرایی” به رهبری عبدالله عبدالله اعلام کرده‌اند که اگر در اعلام نتایج اعتراض‌های آنان در نظر گرفته نشود، آنان “حکومت موازی” اعلام خواهند کرد.

دور روز قبل ژنرال عبدالرشید دوستم، معاون رئیس جمهوری کنونی و از حامیان آقای عبدالله در انتخابات، هشدار داد، بر سر کار آمدن “حکومت تقلبی”، آنها نیز “حکومت موازی” اعلام خواهند کرد.

روز گذشته حزب وحدت اسلامی به رهبری محمد کریم خلیلی که از حامیان آقای عبدالله است، اعلام کرده که درصورت تایید شدن نتیجه ابتدایی انتخابات که این حزب آنرا تقلبی خوانده، تیم “ثبات و همگرایی” حکومت موازی اعلام خواهد کرد. این حزب گفته از موضع چند روز پیش ژنرال دوستم که حرف مشابهی گفته بود، حمایت می‌کند.

حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح الدین ربانی، نیز اعلام کرده بود که جمعیت اسلامی افغانستان از موضع آقای دوستم حمایت می‌کند و “در صورت تامین نشدن شفافیت ‌و تلاش برای اعتبار دهی آرای تقلبی، با در نظر داشت رای واقعی مردم، برای اعلام دولت ثبات و همگرایی به ریاست داکتر عبدالله عبدالله، گام های عملی را بر می‌دارد.” اما برخی از چهره‌های مهم جمعیت از جمله عطا محمد نور، رئیس اجرایی آن که از طرفداران آقای غنی هستند، در این مورد اظهار نظری نکرده‌اند.

امروز حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری محمد محقق، اعلام کرد که “اگر نتایج به صورت تقلبى اعلام شود هرگز نتیجه تقلبی را نمی‌پذیرد و یک جا با تیم ثبات و همگرایی تمامى اقدامات لازمه را انجام داده و در این راستا از موضع ژنرال عبد الرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهوری نیز قاطعانه حمایت می‌کند.”

این حزب افزوده که “اگر کمیسیون در اعلام نتایج پیشرو اگر لجاجت نماید اصول و قوانین انتخابات را نقض نماید بدون شک کشور را به بحران می‌برد. عواقب این بحران و مسوولیت‌های تاریخی آن به دوش کمیسیون‌های انتخاباتی است.”

منبع: بی بی سی

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا