خبر تازه

انتخابات افغانستان؛ آمار تخمینی: میزان مشارکت پایین بوده است

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان امروز (۶ میزان/مهر) علیرغم تهدیدات شدید امنیتی برگزار شد. کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان آمار تخمینی بیش از نیمی از مراکز را اعلام کرد.

این کمیسیون در یک نشست خبری که ناوقت شب به وقت محلی برگزار شد، آمار تخمینی ۲۵۹۷ مرکز از ۴۹۰۵ مرکز رای‌گیری را که به آن مواد انتخاباتی ارسال شده بود، اعلام کرد.

این کمیسیون گفت در ۲۵۹۷ مرکز، آماری که از طریق تلفن از مسئولان محلی دریافت کرده‌اند، یک میلیون و ۵۱ هزار و ۹۹۸ نفر شرکت کردند. نظر به این آمار تخمینی میزان مشارکت مردم در انتخابات نسبت به دوره قبلی پایین بوده است.

میزان مشارکت در ۲۳۰۸ مرکز باقی‌مانده فردا مشخص خواهد شد. مسئولان این کمیسیون دلیل مشخص نشدن میزان مشارکت در تمام مراکز را مشکلات اتصالی و مخابراتی خواندند.

مولانا محمد عبدالله، عضو کمیسیون انتخابات تاکید کرد این جمع‌بندی غیرمعیاری و تخمینی است.

بر اساس گزارش‌ها شمارش آرا در محل‌های رای‌گیری آغاز شده است. یک عضو کمیسیون انتخابات افغانستان به رسانه‌ها گفت با رسیدن پنجاه درصد نتایج اولیه آرا به این کمیسیون، آماری از این نتایج را اعلام خواهد کرد.

نتیجه مقدماتی رسمی این انتخابات، براساس تقویم این کمیسیون قرار است تا سه هفته دیگر (۲۷ میزان/مهر) اعلام شود.

این انتخابات ساعت هفت صبح به وقت کابل شروع شد و قرار بود تا ساعت سه بعد از ظهر ادامه داشته باشد، اما کمیسیون انتخابات افغانستان رای‌گیری را دو ساعت تمدید کرد.

در این انتخابات سیزده نفر رقابت می‌کنند. در آغاز هجده نفر نامزد بودند اما پنج نفر از نامزدها قبل از برگزاری انتخابات انصراف دادند.

رقیبان اصلی در این انتخابات محمد اشرف ‌غنی، رئیس‌جمهوری کنونی و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی هستند.

آقای غنی در نخستین سخنرانی‌اش پس از پایان انتخابات گفت مردم با رای دادن “تصویری از استقامت و مردم سالاری” را به نمایش و “همه به صدای جمهوریت لبیک” گفتند.

شمارش آرا پس از پایان انتخابات آغاز شده است

رئیس‌جمهوری افغانستان همچنین از کمیسیون‌های انتخاباتی و نهادهای ناظر تشکر کرد و گفت در صورت مشاهده تخلف مردم باید از راه قانونی این تخلف‌ها را دنبال کنند. او از کمیسیون انتخابات خواست این شکایت‌ها را جدی بگیرد و با “بی‌طرفی و امانت‌داری کامل” عمل کند.

آقای غنی یک‌بار دیگر از طالبان خواست به جنگ پایان دهند. او خطاب به طالبان گفت:”دروازه صلح باز است”.

آقای عبدالله هنگام رای‌دهی از سهم‌گیری مردم در انتخابات تشکر کرد و از مقام‌های دولتی خواست در روند انتخابات دخالت نکنند.

حوا علم نورستان، رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان در پایان روز انتخابات در یک نشست خبری درباره شکایت‌ها از روند این انتخابات گفت مشکلات به وجود آمده در جریان انتخابات “به صورت دقیق” بررسی و تصامیم لازم در مورد آن گرفته خواهد شد.

صف رای‌دهندگان در یکی از محل‌های رای‌گیری در جلال‌آباد

با وجود تهدید طالبان به مختل کردن این روند، بسیاری برای رای دادن به محل‌های رای‌گیری رفتند.

حوا علم نورستانی در یک نشست خبری از “اشتراک وسیع” مردم در انتخابات سپاسگزاری کرد و افزود که به دلیل مشارکت گسترده این انتخابات را دو ساعت تمدید کرد. رقم دقیق مشارکت تاکنون اعلام نشده است.

مولانا محمد عبداالله، عضو کمیسیون انتخابات افغانستان امروز در پایان روز انتخابات در نشست خبری گفت: “پایین بودن سطح مشارکت بنا به قانون سبب بی‌اعتبار شدن یا کم اعتبار شدن انتخابات نمی‌شود”.

این عضو کمیسیون انتخابات همچنین تاکید کرد که روند صلح با طالبان بر تقویم کاری کمیسیون انتخاباتی تاثیر وارد نکرد.

آقای عبدالله گفت همه “مکلف به پذیرش نتایج انتخابات هستند” جدا از این که شکایاتی وجود داشته باشد که از مجرای کمیسیون شکایات انتخاباتی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

وزارت زنان افغانستان گفته است مشارکت زنان در این انتخابات گسترده بوده است

وزارت زنان افغانستان هم گفته است مشارکت زنان در این انتخابات گسترده بوده است.

کمیسیون حقوق بشر افغانستان که از نهادهای نظارتی است می‌گوید یافته‌های اولیه این نهاد نشان می‌دهد که مشارکت زنان در روند رای‌دهی در ولایت‌های دایکندی، بامیان و هرات بیشتر بوده است.

این کمیسیون گفته که حضور زنان در ولایت‌های قندهار، قندوز و بلخ کمرنگ گزارش شده است.

رویدادهای امنیتی در سراسر افغانستان از جمله حمله به برخی مراکز رای‌گیری رخ داد و در نتیجه آن براساس گزارش‌ها، دست کم ۴ نفر کشته و ۷۲ نفر زخمی شده‌اند. اما حوادث امنیتی که باعث توقف روند انتخابات شود، رخ نداد.

جزئیات بیشتر رویدادهای امنیتی انتخابات افغانستان: انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بدون اخلال جدی امنیتی برگزار شد

محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری و یکی از نامزدان اصلی انتخابات

برخی آمارها:

  • نه میلیون و شش صد هزار نفر برای رای‌دهی ثبت نام کرده‌اند. از جمله شش میلیون ۳۰۰ هزار مرد و ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار زن.
  • مراکز رای‌گیری: ۵۳۷۳
  • تعداد مراکز بسته به دلیل تهدیدات امنیتی: ۴۳۱
  • شمار کارمندان کمیسیون انتخابات: ۲۰۰ هزار نفر که ده در صد از آنها زنان هستند
  • شمار نهادهای نظارتی: ۲۰۶ از جمله هشت نهاد بین المللی
  • شمار نیروهای امنیتی برای تامین امنیت انتخابات: ۷۲ هزار

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی و یکی از نامزدان اصلی انتخابات

تا قبل از لغو شدن گفتگوهای صلح میان آمریکا و گروه طالبان در هشتم سپتامبر سال جاری که احتمال می‌رفت این انتخابات با به نتیجه رسیدن این گفتگوها به تاخیر بیفتد، کارزارها کمرنگ بود. اما با لغو شدن گفتگوهای صلح برگزاری انتخابات حتمی شد. طالبان هم تهدید کردند تمام تلاش شان را بری مختلل کردن این انتخابات به خرج خواهند داد.

در صورتی که هیچ یک از نامزدها نتواند در مرحله اول “پنجاه درصدر آرا به علاوه یک رای” را کسب کنند، انتخابات به مرحله دوم کشیده می‌شود.

رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در گفتگویی با بی‌بی‌سی فارسی تاکید کرد که در صورت رفتن به دور دوم، این کمیسیون آماده برگزاری انتخابات است.

در اوج ناآرامی‌ها این انتخابات سرنوشت‌ساز خوانده شده است.

یکی از رای‌دهندگان در کابل

یکی از نگرانی‌های اصلی برخی ناظران و نامزان تقلب در انتخابات بود که برای جلوگیری از آن کمیسیون انتخابات برای تطابق بهتر رای و رای‌دهنده از دستگاه‌ها بیومتریک برای رای‌گیری استفاده کرد.

رئیس این کمیسیون در پایان روز انتخابات گفت ۹۸.۹ درصد محل‌های رای‌گیری مجهز به دستگاه‌های بیومتریک بوده است.

کمیسیون انتخابات تاکید دارد که تنها آرایی که توسط این دستگاه‌ها ثبت شده است اعتبار خواهد داشت.

نگرانی از تقلب و گزارش‌ها از تقلب گسترده در انتخابات ریاست جمهوری قبلی، مراحل رای‌دهی را در این دوره پیچیده‌تر کرد.

کمیسیون انتخابات افغانستان مراحل رای‌دهی را در این عکس به تصویر کشیده

منبع: بی بی سی

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا